vineri, 16 mai 2014

Marile evenimente

Israel: repere cronologice

  1. 1500-Epoca Patriarhilor
  2. 1200-Moise: leg israelite
  3. 1200-1050 Perioada numită Judecătorilor
  4. 996-926 Regele Solomon
  5. 785 Epoca profeţilor
  6. 721 Sfîrşitul regatului Israel
  7. 631 Ocuparea regatului Israel de către Josias
  8. 626-586 Jurămîntul lui Ieremia
  9. 622 Descoperirea Deuteronomului
Palestina profită de această dezmembrare şi decădere a imperiilor care rîvniseră pînă atunci la teritoriu său. În jurul anului o mie, Ierusalimul devine capitală, iar Darius, aduce acolo "arca alianţei". Sub conducerea sa se formează curte un fel de conservator. el este creatorul psalmodierii, formă de recitare care însoţeşte căntul. Ca poet şi cîntăreţ, David urmează tradiţia şi modelul vechilor cananeeni, asirieni şi egipteni. Psalmii provin adesea dintr-o schimbare profundă a altor texte de cult, aşa cum este, spre exemplu, cel dedicat lui Şamaş, zeul solar asirian.
În timpul domniei regelui Solomon, vreme de patruzeci de ani, Israel cunoaşte o importantă perioadă de prosperitate. el garantează siguranţa drumurilor de caravane către Damasc, din Mesopotamia în Egipt, ca şi a celor din Arabia la Damasc. În valea Timma se face, pe scară mare, topirea minereului de cupru: apoi metalul, încă brut, este prelucrat în valea Iordanului. Solomon construieşte templu lui Davin cu ajutorul arhitecţilor fenicieni care îl zidesc după un model păgân, cel al templului lui Hazor, distrus de Iosua. Astfel, primul templu ricâdicat în cinstea lui Iahve este, în cel din urmă un templu păgân, unde noile simboluri se adaptează unui spirit de asemenea nou. 
Profeţii apar în secolul al VIII-lea î. Hr., trimişi de Dumnezeu pentru a acţiona în favoarea alianţei încheiate cu Abraham. Ei luptă neobosiţi pentru a menţine o reprezentare monoteistă şi anunţă venirea lui Mesia. În predicile lor, Yahve este Dumnezeu care aplică o justiţie de nezdruncinat, căreia trebuie să i se supună regii înşişi.








Istoria civilizaţiilor. De la origine pînă în secolul VII d. Hr. / Florence Breunstein. trad. Margareta Chiva. ed. Lider. Bucureşti.
ISBN973-8117-02

Selectat de : Cristina CATEREV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu