joi, 27 martie 2014

Fizica cuantică, principiile sale şi spiritualitatea.


Noţiunea de cuantică a fost impusă de către savantul Herbert Planck (Premiul Nobel in 1918). Dezvoltarea bazelor fizicii cuantice a fost realizată de Albert Einstein, începând cu teoriile privind relativitatea specială şi cea generală (premiul Nobel în 1921, dar nu pentru această teorie, ci pentru lucrările privind efectul fotovoltaic). Punctul culminant al fizicii cuantice moderne a fost structurarea celor doua electrodinamici: “electrodinamica cuantică” – pentru care Julian Schwinger, Shinichiro Tomonaga si Richard Feynman au luat premiul Nobel în 1965 şi “cromodinamica cuantică” – noua teorie a interactiunilor tari. Cele doua teorii au condus la cea mai impresionantă construcţie a fizicii din toate timpurile – modelul standard, al carui subiect “fierbinte” l-a constituit unificarea forţelor fundamentale din natură. Concluzia cercetărilor a fost foarte clară: toate cele patru forţe sunt de fapt “fatete”, forme ale unei singure forţe! Iar de aici până la relaţionarea fizicii cuantice cu experienţele misticilor orientali şi occidentali nu a mai fost decât un pas.
Teoria cuantică porneşte de la câteva idei esenţiale, pe care le vom prezenta pe scurt:
1. În primul rând, fizica cuantică considera că toate sistemele materiale posedă o caracteristică principală: dualitatea unda-particula. Astfel, electronii – care în fizica clasica, newtoniana acţionau ca particule, pot în condiţii speciale să se comporte ca unde, respectând legile electromagneticii şi nu cele ale mecanicii.
2. Toate acţiunile care au loc in fizică pot fi măsurate, iar cele mai mici unităţi energetice, care nu mai pot fi subdivizate sunt “cuantele” (de aici şi denumirea de fizică cuantică). De exemplu, un atom poate face un salt de la o stare la alta, fără a trece prin stadiile intermediare, cu emisia unei cantităţi cuantice de energie luminoasă. Când particulele interacţionează, este ca şi cum ele ar fi conectate prin legături invizibile la un întreg. Pe scara largă, aceste conexiuni invizibile sunt atât de multe încât analiza lor devine probabilista.

3. În al treilea rând, există o proprietate stranie de “ne-localizare” cuantică. Această înseamnă ca particule aflate la distanţe microscopice unele de altele (de ex. mii de kilometri) pot să interacţioneze unele cu altele într-un mod ciudat, ca şi cum ar fi inter-conectate, însă legătura dintre ele este necunoscută. Este ca şi cum ar exista un “intreg” care coordonează prin metode necunoscute fiecare particică din Univers. Bohr si Heisenberg au dezvoltăt această idee, demonstrând ca nu se pot face observaţii obiective, intrucât observatorul, prin acţiunea sa de observare, modifică starea cuantică a sistemului observat. Aplicată la un caz concret, înseamnă ca simpla indreptare a atenţiei catre o floare modifica la nivel cuantic starea acelei flori!

A efectuat: Lepădatu Maria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu