luni, 20 ianuarie 2014

VIAȚA ANIMALELOR

                              Marsupiale
Denumirea şi mamifere cu pungă, marsupialele sunt virtual embrionare la naşterea şi trebuie să prindă imediat mameloanele mamei, care sunt închise de obicei într-un fel de pungă - marsupiul. Ele se agaţă ferm de un mamelon pentru câteva săptămîni sau luni ţi ies numai după ce ajung la un nivel de dezvoltare comparabilă cu cel al mamiferilor nou-născute care au fost hrînite de placentă în uter. Majoritatea marsupialelor diferă de mamiferele placentare şi sub alte aspecte, având mai multe incisivi în fiecare falcă, un deget opozabil la piciorele din spate, creierul relativ mai mic şi temperatura corpului şi metabolismului uşor mai scăzute. 
Succesul marsupialelor
Deşi unele au prolifiat în Americi, cele mai diverse marsupiale se află în Australia şi Noua Guinee, unde nu există mamifere placentare. Noua Zeelandă, Hawaii şi Marea Britanie, au fost populate cu marsupiale.
Rivalitatea familială
Opusul comun poate da naştere la peste 50 de pui o dată, însă numai cei care se agaţă la unul dintre cele 13 mameloane vor supravieţui. După ce puii se dezvoltă ceva mai mult, dar sunt încă neajutoraţi, mama îl lasă în cuib şi pleacă în căutare de hrană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu