luni, 14 iulie 2014

PICTURI CELEBRE

1.Mona Lisa (Gioconda), de Leonardo da Vinci
  Mona Lisa – cunoscuta si sub numele de “Gioconda” –      este o pictura celebra a artistului italian Leonardo da    Vinci, realizata intre anii 1503 – 1506, in  timpul Renasterii, la Florenta (Italia). Aceasta pictura  reprezinta o femeie cu expresie ganditoare si un suras  enigmatic, abia schitat.






2.Cina cea de Taina, de Leonardo da Vinci
Cina cea de Taina” este o pictura murala a lui Leonardo da Vinci, realizata in secolul al 15-lea. Aceasta opera este una din cele mai celebre picturi din istoria universala a artelor si se gaseste in biserica dominicana “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Opera masoara 460 cm x 880 cm si a fost executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat                                dublu de ipsos.

3.Pictura Capelei Sixtine din Vatican, de Michelangelo – cu cele mai celebre scene: Crearea lui Adam (din Cupola Capelei Sixtine) siHristos Judecator (din Judecata de Apoi)
Datorita talentelor extraordinare ale geniului italian Michelangelo BuonarrotiCapela Sixtina din Vatican a devenit una dintre cele mai faimoase galerii de arta din intreaga lume. Cupola Capelei Sixtinea fost pictata de artist in 4 ani (1508 – 1512). Desi ar fi trebuit sa picteze figurile celor 12 Apostoli, cand lucrarea a fost desavarsita cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafata de aproape 500 de metri patrati.
4.Fata cu un cercel de perla, de Johannes Vermeer
Fata cu un cercel de perla” este o capodopera absoluta a pictorului olandez Johannes Vermeer, care mai este numita si “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeza“. Aceasta opera – pastrata azi in Galeria Mauritshuis din Haga – este un portret al unei fete, care are un cercel dintr-o perla in forma de strop de lacrima. Lipsa background-ului (aceasta opera are un fundal foarte intunecat, apropiat de negru) ii creeaza acestei picturi un puternic efect tridimensional si ii stabileste puncul de focalizare in cercelul de perla. Acest portret este realizat in stil baroc, folosind lumina in mod uimitor.

5.Nasterea lui Venus, de Sandro Botticelli
Pictura “Nasterea lui Venus” a artistuluiitalian Sandro Botticelli este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Aceasta opera – realizata prin 1486 cu tempera pe panza – are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm si este pastrata azi in Galeria Uffizi din Florenta.


6.Crini de apa, de Claude Monet

Crini de apa” (“Water Lilies” sau “Nympheas“) este o serie de aprox. 250 de picturi in ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere infatiseaza gradina de flori a artistului de la Giverny si au fost centrul productiei sale artistice in ultimii sai 30 de ani de viata. Multe dintre aceste opere au fost pictate in timp ce Monetsuferea de cataracta.







7.Bal la Moara de la Galette, de Pierre-Auguste Renoir

Bal la moara de la Galette” este o pictura impresionista in ulei pe panza din 1876 a artisuluifrancez Pierre-Auguste Renoir. Aceasta se gaseste in Muzeul d’Orsay din Paris.





8.Noaptea instelata, de Vincent van Gogh
O alta pictura faimoasa in intreaga lume este “Noaptea instelata” – cea mai buna opera a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictata in 1889 in ulei pe panza, aceasta pictura este una dintre cele mai usor de recunoscut si cele mai replicate si mai cautate din lume. In prezent se afla in Muzeul de Arta Moderna din New York City.


9. Persistenta memoriei, de Salvador Dali
Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenta memoriei” – cea mai faimoasa creatie a pictorului spaniol Salvador Dali si una dintre cele mai recognoscibile picturi ale sale. Realizata in 1931 in ulei pe panza, pictura se gaseste la Muzeul de Arta Moderna din New York. Este foarte larg recunoscuta si este frecvent referita in cultura populara.


10.Rondul de noapte, de Rembrandt
Rondul de noapte” este numele obisnuit al celei mai faimoase opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictata intre anii 1640 – 1642, in ulei pe panza, aceasta pictura (decupata pentru a incapea in noua pozitie) se gaseste in Rijksmuseum din Amsterdam.








Selecție de: Cristina CATEREV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu